Najbogatiji vodič kroz Rim u regionu

Transfer sa rimskog aerodroma Fiumicino (FCO)

Vreme čitanja: 3 minuta

Rim transfer sa aerodroma
Foto: www.romeairportbus.com

Grad Rim ima dva aerodroma, jedan veći u gradiću Fiumicino (Fjumićino), poznat još i pod imenom „Leonardo Da Vinci“ i drugi, manji, u mestu Ciampino (Ćampino), manje poznat pod imenom „G. B. Pastine“ (Giovan Battista Pastine).  Na Fjumićinu operiše oko 100 avio-kompanija zato se i nalazi „malo“ dalje od centra grada, nekih 30 kilometara. Ne baš tako blizu, zar ne? Zato i postoji više načina za  transfer sa rimskog aerodroma Fiumicino.

Transfer u organizaciji Vodiča kroz Rim

U saradnji sa renomiranom agencijom Get Your Guide, organizujemo transfer sa aerodroma Fiumicino do bilo koje tačke u gradu. Automobilom sa šoferom, kombijem ili autobusom – odlučite vi. Kad budete kliknuli na željeni vid prevoza, bićete redirektovani na partnerski sajt. Od svake kupljene karte, mi ćemo dobiti malu proviziju (zasluženo, zar ne 😀 )?

Voz

– LEONARDO EXPRESS

Povezuje aerodrom sa glavnom železničkom stanicom Termini. Vozovi polaze na svakih 15-30 minuta, od 5:35 do 22:35 od Terminija ka aerodromu i od 6:23 do 23:23 od aerodroma ka Terminiju. Cena karte: 14 €. Karte možete da kupite onlajn, direktno na aerodromu ili na bilo kojoj voznoj stanici gde se u većini slučajeva prodaju na mašinama (spremite odgovarajući iznos ili kreditnu  karticu ranije).  Preuzmite vozni red (PDF).
Prednosti: Najbrži i najkomforniji način da se prebacite sa aerodroma do centra grada (32 minuta), ukoliko dolazite u toku dana i u toku radnog vremena. Voz ne staje ni na jednoj stanici osim na Terminiju. Garantovani polasci i u slučaju štrajka voznog osoblja.
Nedostaci: Relativno visoka cena prevoza.

– REGIONALNI VOZ FL1

Povezuje aerodrom sa značajnim punktovima u gradu (Trastevere, Ostijense, Tuskolana) i sa sporednom železničkom stanicom Tiburtina. Vozovi polaze na svakih 15 minuta (nedeljom i praznicima na svakih 30), od 5:01 do 22:01 sa Tiburtine ka aerodromu i od 5:57 do 23:27 od aerodroma ka Tiburtini. Pre polaska obavezno proverite vreme polaska voza na sajtu Italijanske železnice. Cena karte je 8 € za odrasle, deca do 12 godina putuju besplatno u pratnji jedne odrasle osobe koja plaća kartu. Karte možete da kupite na isti način kao i za Leonardo Express. Preuzmite mapu linije F1L (PDF).

Prednosti: Relativno niska cena prevoza, dobra veza sa metro linijom B i B1, konforan voz.
Nedostaci: Vozovi često kasne ili štrajkuju, dugo vreme prevoza ako idete u severni deo grada (Tiburtina 47 minuta), voz staje na svim stanicama.

Autobus

Postoji više prevoznika koji obavljaju prevoz putnika od i ka aerodromu, razlikuju se po trasi i po ceni karte koja varira od 2,20 do 8 €. Karte možete da kupite onlajn, direktno na aerodromu ili u samom vozilu. Za informacije o redu vožnje konsultujte sajt prevoznika

– BUS SHUTTLE
www.sitbusshuttle.com
Povezuje aerodrom sa sledećim punktovima u gradu: Termini (stanica u ulici Via Marsala 5), Vatikan (stanica u ulici Via Crescenzio 2). Cena karte u jednom pravcu je 6 €, povratna 11 €. Autobus kreće na svakih 30 minuta sa terminala 3, peron 5.  www.sitbusshuttle.com

– T.A.M.
www.tambus.it
Povezuje aerodrom sa sledećim punktovima u gradu: stanica Ostijense (stanica na trgu Piazza XII Ottobre 1492), Termini (stanica u ulici  Via Giolitti 34 – Google Maps). Cena karte u jednom pravcu je 6 €. Autobus kreće na svakih 30 minuta sa terminala 3, peron 6. 

– TERRAVISION
www.terravision.eu
Povezuje aerodrom sa glavnom železničkom stanicom Termini (stanica u ulici Via Giolitti 38). Cena karte u jednom pravcu je 5.80 €. Autobus kreće na svakih 20 minuta sa terminala 3, peron 7. 

– ATRAL-SCHIAFFINI
www.romeairportbus.com
Povezuje aerodrom sa glavnom železničkom stanicom Termini (stanica u ulici Via Giolitti – Google Maps). Cena karte u jednom pravcu je 6.99 €, povratna 9.90 €. Autobus kreće na svakih 45 minuta sa terminala 3, peron 8.

– COTRAL
www.cotralspa.it ili preuzmite Cotral aplikaciju (App Store | Google Play).
Povezuje aerodrom sa sledećim punktovima u gradu: Termini (stanica ispred Narodnog muzeja Rima, Museo Nazionale Romano), sporednu železničku stanicu i metro stanicu linije B, Tiburtina, stanicu Cornelia linije metroa A, stanicu EUR-Magliana lijine A. Autobus kreće sa terminala 2. Cena karte po osobi je 5.00 € (onlajn), 7.00 € (u autobusu).

UPOZORENJE: Potražnja za autobuskim prevozom je velika zbog niskih cena, pa je moguće da nećete moći da uđete u prvi autobus na koji naiđete. Imajte u vidu da većina autobuskih prevoznika prilikom daje prednost putnicima koji su kupili karte onlajn, te se prvo ukrcavaju oni, a zatim oni koji su kupili karte na licu mesta.
 

Taksi

Na izlazima svih terminala nalaze se taksi stanice na kojima možete da uzmete taksi do centra grada po sledećim cenama (u cenu je uključen prevoz prtljaga, cena se odnosi na vožnju u jednom pravcu za 1 do 4 putnika):
  • do stanice Ostiense –  45 €
  • do stanice Mura Aureliane – 48 €
  • do stanice Tibutina – 55 €
  • do Nuova Fiera di Roma – 25 €.

Ostale cene proverite u cenovniku taksi usluga za Rim na turističkom portalu Opštine Rim, www.060608.it, ili preuzmite aplikaciju Chiama Taxi (App Store | Google Play).
Prednosti: Komfor.
Nedostaci: Dugo vreme prevoza, moguće čekanje u saobraćajnim gužvama.

UPOZORENJE: Potražnja za taksi vozilima je često velika, pa je moguće da čete dugo čekati. Vrlo je verovatno da će vas već na izlazu sa terminala sačekati „divlji“ taksisti sa povoljnim ponudama za prevoz, ali vam najsnažnije savetujemo da ih ne koristite.
 

Povezano

Komentari

Komentari

Dopalo vam se ovo što ste pročitali? Želite da budete uvek u toku sa dešavanjima u Rimu? Pratite Vodič kroz Rim na Fejsbuku


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *