Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

5 saveta kako da uvek nađete jeftine karte do Rima

Jeftine karte do Rima

Bacili ste oko na Večni grad i sad se pitate gde da nađete jeftine karte do Rima? Imam dobre vesti za vas: mi znamo kako! Potrebno je da se naoružate stprljenjem i da primenite nekoliko taktika koje ćemo vam sad otkriti. Nakon skoro 20 godina letenja na ovoj relaciji, možemo da kažemo da smo postali eksperti u pronalaženju povoljnih avionskih karata!

1. Tražite karte na pravom mestu i u pravo vreme

Nakon više isprobanih sajtova za traženje avio-karata, zaključili smo da je najbolja italijanska verzija sajta Skyscanner, koji možete da koristite i na drugim jezicima (mi ćemo za potrebe ovog članka da ga koristimo na engleskom). Počnite sa traženjem karata oko 2 meseca pre željenog polaska. Unesite datume odlaska i povratka koji vas interesuju i sačekajte rezultat. Ono što ćete dobiti verovatno neće biti najpovoljnija cena, tako da kliknite na opciju Show whole month. Videćete da pomeranjem vašeg putovanja za samo 1-2 dana možete da dobijete jeftinije karte i do 50 €!

Jeftine karte do Rima

Ako niste našli karte po ceni koju ste spremni da platite, sačekajte dan-dva pa probajte ponovo. Cene karata se menjaju danonoćno, postaju skuplje ali i jeftinije, pa se čekanje sa praćenjem menjanja cena često isplati.

2. Oprez, jedan isti let može da ima dve različite cene!

Vrlo lako ćete dobiti i dve različite cene za jedan isti let, u zavisnosti od kompanije koja ga prodaje. Naravno, odaberite onaj jeftiniji. Ovo se dešava zbog toga što su ITA Airways Alitalia i Air Serbia partneri i prodaju istovremeno letove obe kompanije pod sopstvenim imenom.

Jeftine karte do Rima

Ako imate preference između ove dve kompanije, proverite ovaj detalj pre kupovine karata. ITA Airways i Air Serbia već duže vreme posluju po kodšering ugovoru (code-sharing), pa ćete za neke letove dobiti da je let ITA Airways Alitalia Operated by Air Serbia i obratno.

Jeftine karte do Rima

3. Obratite pažnju na usluge koje se dodatno naplaćuju

Neki onlajn prodavci karata su se dosetili kako da vam dodatno uzmu novac time što će vam prodati nešto što je već uključeno u cenu od strane prevoznika, a to je prtljag koji se predaje. Za razliku od low-cost kompanija (WizzAir, EasyJet, Ryanair) koje prodaju karte u čiju cenu nikad nije uključen prtljag, nacionalne kompanije kao ITA Airways i Air Serbia uključuju u svoju uslugu i prevoz ručnog prtljaga do 8 kg a ponekad i predatog prtljaga do 23 kg. Kada vam Skyscanner bude izlistao sajtove na kojima možete da kupite karte, proverite da li je u cenu uračunat i predati prtljag. Ako nije, naš savet je da odmah promenite sajt za kupovinu avio-karata čak i po cenu toga da ih platite koji evro više; uverili smo se da za taj, već uračunat, prtljag neki sajtovi traže i do 50 €!

Jeftine karte do Rima

Većina sajtova će probati da vam proda dodatne servise od kojih vam, ako putujete na budžetu, nijedan neće delovati neophodno: osiguranje prtljaga, slanje podataka o letu SMS-om ili na mobilni uređaj, odabir mesta za sedenje, promena datuma leta, itd. Budite sigurni da ste na sva pitanja o dodatnim uslugama ogovorili sa NE.

Jeftine karte do Rima

Ne zaboravite još da Air Serbia uzima dodatnih 30 € za prijavu na aerodromu (check-in), pa se čekirajte onlajn!

4. Plaćanje nekim kreditnim karticama znači i veću cenu

Politika oko onlajn plaćanja se konstantno menja, pa ćete prilikom plaćanja nekim kreditnim karticama morati da platite više. Cenu koju vam izlistava Skyscanner je uvek za najjeftiniji način plaćanja (obično neka kreditna kartica), ali to ne znači da je baš i vi imate. Ako nemate karticu sa kojom možete da dobijete cenu koju vam je izlistao Skyscanner, pokušajte da promenite sajt na kojem kupujete karte. Ako jedan sajt daje popust na, recimo, plaćanje karticom Visa, drugi će je dati za MasterCard. U svakom slučaju, imajte u vidu da se popust daje uglavnom na plaćanje karticama Visa, Maestro i MasterCard.

Jeftine karte do Rima Jeftine karte do Rima

5. Vreme poletanja i sletanja može da vam donese dodatne troškove

Možda će vam neki let rano ujutru ili kasno uveče delovati privlačno zbog cene. I, dok u Beogradu prevoz do aerodroma u bilo koje doba nije neki veliki izdatak, u Rimu prevoz može da vas košta skoro koliko i avionska karta!

Primera radi, ako imate let u 9:25 iz Rima, na aerodromu morate (da, MORATE!) da budete bar 2 sata ranije. Ne zbog toga što je to pravilo avio-kompanije, već zbog vremena koje vam je fizički potrebno da biste se čekirali na Terminalu 1 i stigli na gejt koji je na Terminalu 3. Pa ako na aerodromu treba da budete u 7:25, iz grada treba da krenete bar sat vremena ranije, znači u 6:25. Gradski prevoz u Rimu počinje sa radom oko 6:00 ujutru i prekida oko ponoći. Jedini način da se u tom vremenskom periodu prevezete od/do aerodroma je taksi. Cena varira od 50 do 70 €, u zavisnosti od toga u koji/iz kojeg dela grada treba da stignete. Nezgodno, zar ne?

Jeftine karte do Rima

Za više informacija o rimskom aerodromu pročitajte:


BONUS SAVET: Kojim sajtovima za kupovinu avio-karata možete da verujete?

Nekada je Expedia bila jedan od najpovoljniji i najsigurnijih sajtova za onlajn kupovinu avio-karata. Sada jedan od skupljih, ali i dalje ostaje siguran. Na sajtu Edreams vrlo često mogu da se nađu popusti za karte Beograd – Rim, pa ga uvek proverite nezavisno od Skyscannera. Ista situacija je i sa Lastminute, česti popusti i sigurne transakcije prilikom plaćanja. Ostali sajtovi na kojima često nalazimo povoljne karte i zadovoljni smo sistemom plaćanja su i Airtickets, ITA AirwaysOpodo Tripair.

Buon viaggio!


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom. Nema krađe, ok?

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!