Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Tipična rimska jela: supplì al telefono

Tipična rimska jela: supplì al telefono

Supplì al telefono (foto: The Balcan Cook)

Ako lutajući ulicama Rima ne naletite na supplì i ne pojedete ga razvlačeći mocarelu kao (nekada) žicu od telefonske slušalice – niste osetili Rim! Šta je supplì? Osim što je jedno od tipičnih rimskih jela koje možete pojesti kako s nogu tako i u restoranu kao predjelo, supplì je… pa, reći će vam Milica Kolarov koja živi u Rimu i piše The Balcan Cook. Mi ćemo pre toga da dodamo da sama reč supplì znači iznenađenje (italijanizacijom francuske reči surprise, ne pitajte nas kako).

Prvi supliji su se pojavili još u 19. veku i prodavali na ulicama i vašarima, tako što su se pržili i, onako vrući, služili prolaznicima. Prvi zapis o supliju u jelovniku nekog restorana datira iz 1870, zabeleženom pod imenom soplis di riso u restoranu “Trattoria della Lepre” u Rimu.  Prvi recept za supli, međutim, pojavio se mnogo godina kasnije, tek 1929. u knjizi Ade Boni “La cucina romana” (“Rimska kuhinja”).

Eto, saznali ste zašto treba obavezno da probate supplì kada ste u Rimu. Sad je vreme da saznate i kako se pravi. Dame i gospodo, za “Vodič kroz Rim” u izvođenju Milice Kolarov…[rml_read_more]

Recept za supplì al telefono 

Prvi recept koji želim da podelim sa vama je italijanski supplì al telefono. U slučaju da se pitate šta je to, evo objašnjenja: u pitanju su tzv. ćuftice od pirinča punjene mocarelom, obično se jedu prstima. Kada se jedan prelomi na pola, mocarela se tegli u obliku telefonske žice koja povezuje telefonsku slušalicu sa telefonom. Da li ste ga ikad probali? Ili je ovo prvi put da čujete za ovu vrstu predjela? U svakom slučaju, budite spremni da otkrijete kako ga možete spremiti kod kuće za svoju porodicu.

Evo šta vam treba:

  •  200 g pirinča (najbolje tip za rižoto)
  •  150 g paradajz sosa
  •  80 g mlevenog mesa * (ovo je u originalnom receptu, ali nije potrebno dodavati meso uvek)
  •  so
  •  crni biber
  • 1 mocarela
  •  prezle
  •  suncokretovo ulje za prženje
  • malo supe
  • 2 jaja

Priprema:
Kuvajte pirinač u malo supe, a zatim dodajte sos od paradajza i ostavite na srednjoj vatri sve dok se ne skuva *al dente. Nakon što se ohladi, stavite ga u plastičnu kutiju i stavite u frižider. Ostavite ga tokom noći.

Sutradan uzmite kutiju sa kuvanim pirinčem – malo će biti lepljiv, ali  to će vam pomoći da formirate ćufte koje se neće lako odvajati. Započnite da pravite supli, a zatim stavite komad mocarele unutra, i zatvorite je sa još malo više pirinča.

Ulupajte jaja i sipajte prezle u drugi tanjir. Prvo stavite gotov supli u jaja, a zatim u prezle. Posle ovoga ponovite korake za bolji rezultat – ponovo ih stavite u jaja i konačno u prezle. Veoma je važno da je supli lepo pokriven prezlom, jer  u suprotnom može zagoreti dok ih pržite. Zagrejte ulje i postavite ga na srednju vatru, a zatim pržite dok ne dobiju  zlatnu boju  i ne postanu mekani iznutra. Na kraju položite supli na papir  kako bi apsorbovao ostatak ulja.

Jedite ih odmah, dok su još vrući. Na ovaj način ćete imati efekat telefonske slušalice sa mozzarella sirom. 🙂

 

 

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom. Nema krađe, ok?

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!