Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Lemoncocco – rimski koktel za koji verovatno niste čuli (i koji ćete želeti da probate)

Ko od vas nikada nije čuo za Lemoncocco? Verovatno većina vas. Dobro, otkrićemo vam o čemu se radi: nastao je u jednom malom kiosku u Rimu, koji i dan-danas stoji na tom istom mestu. U pitanju je 📍”Il Lemoncocco di Roma“. Ono što se tamo služi je, logično, Lemoncocco, rimski “koktel” od limuna i kokosa.

Iako ćete Lemonkoko videti na više mesta u gradu, ovo je jedini lokal ove vrste gde se koktel pravi po originalnoj recepturi već više od 70 godina! Recept, naravno, znaju samo vlasnici, koji su ga, čak, patentirali.  Ono što mi znamo je da se pravi belog “mesa” kokosa i sveže iceđenih limuna iz Sorenta i Sirakuze.

Obići Rim i ne probati lemoncocco dok ste u Rimu (pogotovu leti) je “uvreda” za one koji još uvek drže do tradicije i koji se nisu odali zahtevima masovnog turizma. Dobro, možda reč “uvreda” prejako zvuči, ali ne zaboravite da sa nama obilazite kao Rimljani. Sa nama niste turisti već gosti kojima volimo da otkrivamo “rimski” a ne turistički Rim.

Ono što još treba da znate je da se na lemokoko ne ide bilo kad, kao ni na koktele, uostalom. “Il Lemoncocco di Roma” otvara popodne i radi do kasno u noć, baš kad ste dovoljno ožedneli i kad će vas ovaj napitak osvežiti. Jednostavno zatražite klasični lemokoko (ima ih i sa drugim ukusima, ali vi, za početak, probajte onaj od limuna i kokosa) i sedite na klupu pored. Ili proćaskajte sa barmenima o nastanku lemonkoka, priča koju uvek rado ispričaju koga god zanima.

A možete i da se, sa čašom u ruci, zaputite u razgledanje misterioznog kvarta Kopede.

Uživajte!

Radno vreme: 16 -2.30
Adresa: Piazza Buenos Aires, 00198 Roma

 

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!