Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Karte za gradski prevoz Rima – cena, zone važenja, mesta kupovine

Gradski prevoz Rima - karte
Karte za gradski prevoz Rima – BIT, Roma 24h, Roma 48h, Roma 72h, CIS

Karte za gradski prevoz Rima treba da se kupe unapred, jer ne postoji mogućnost kupovine karata u samom vozilu. Možete da ih kupite na mašinama na svim stanicama metroa i na većini okretnica autobusa i tramvaja, u barovima koji imaju istaknutu tablu sa crnim slovom “T”, kod ovlašćenih preprodavaca, a ponekad i na kioscima sa dnevnom štampom.

Vrste karata za gradski prevoz

Postoji više vrsta karata i njihova cena varira u zavisnosti od dužine korišćenja karte. Za sve karte važi isto pravilo (osim karte CIS): neophodno je da ih otkucate jednom na početku putovanja i još jednom, ako vidite da će vam vremenski limit karte isteći u toku vožnje. Naime, karta vam važi i nakon isteka vremena sve do kraja vožnje, uslov je da ste kartu otkucali pre isteka vremena (ako imate kartu od 100 minuta, možete da je otkucate i u 99. minutu i važiće vam do kraja vožnje). Deca do 10 godina starosti ne plaćaju kartu.

– BIT (€ 1,50) važi 100 minuta od trenutka kada poništite kartu. U toku 100 minuta možete da promenite neograničen broj autobusa/tramvaja/trolejbusa na bilo kojoj trasi i imate samo jednu vožnju podzemnom železnicom na jednoj i više linija (možete da presednete sa jedne linije na drugu ali ne smete da izađete iz podzemne železnice i vratite se u nju sa istom kartom);

– ROMA 24H (€ 7,00) važi 24 sata od trenutka poništavanja karte i za neograničen broj vožnji na teritoriji grada;

– ROMA 48H (€ 12,50) važi 48 sati od trenutka poništavanja karte i za neograničen broj vožnji na teritoriji grada;

 ROMA 72H (€ 18,00) važi 72 sata od trenutka poništavanja karte i za neograničen broj vožnji na teritoriji grada;

– CIS (€ 24,00)  važi 7 dana od trenutka poništavanja do 24:00 sati 7. dana, za neograničen broj vožnji na teritoriji grada;

Zone tarifnog sistema

Sve karte važe za prevoz autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim i linijama podzemne železnice u nadležnosti gradskog prevoznika ATAC (pogledajte Mapu autobuskih linijaMapu tramvajskih linija i Mapu voznih i metro linija) i na nekim voznim linijama na teritoriji grada, za koje su u nadležnosti železnice Italije, Ferrovie dello Stato. Ni jedna od ovih karata ne važi za prevoz do aerodroma, ali možete da ih koristite na regionalnom vozu FR1 koji saobraća na relaciji Aerodrom Fjumićino – Orte/Fara Sabina za prevoz po gradu (na primer, za vožnju od stanice Villa Bonelli do stanice Nomentana). Za prevoz do aerodroma pogledajte Transfer sa rimskog aerodroma Fjumićino (FCO).

Naš savet

Dok je skoro nemoguće ući u podzemnu železnicu bez karte, to je vrlo lako sa autobusima, tramvajima i trolejbusima. Kontrolori vrlo retko prolaze a, i kad prođu, vrlo lako su prepoznatljivi jer su obavezni da nose uniformu. Savetujemo vam da se, ipak, ne “švercujete”, jer su kontrolori strogi i nemilosrdni, čak i prema turistima.

Izvor:
ATAC S.p.A. – Azienda per la mobilità


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!