Turističke informacije i ture po Rimu i okolini

Piramida Cestija – duh Egipta u Rimu

Cestijeva piramida - duh Egipta u Rimu
Cestijeva piramida u Rimu (foto: Wikipedia)

Piramida Gaja Cestija (La Piramide Cestia ili Piramide di Caio Cestio) je piramida u egipatskom sitlu. Nalazi u Ulici Ostijense (Via Ostiense), u blizini današnje Porte San Paolo i Protestantskog groblja. Izgrađena je između 18. i 12. godine pre naše ere kao grobnica Gaja Cestija, magistrata i člana jedne od četiri najveće religijske korporacije u Rimu, Septemviri Epulonum.

Napravljena je od betona pokrivenog mermernim pločama na podlozi od travertina. U osnovi je kvadrat 30 x 30 m, visina joj je 36,40 m. U unutrašnjosti piramide je jednostavna sakralna soba dimenzija 5,95 x 4,10 m, visine 4,80 m, čija zapremina iznosi samo 1% celokupnog spomenika.

U poređenju sa egipatskim piramidama u Gizi, rimska piramida ima mnogo oštriji vrh i veću visinu, što je postignuto izgradnjom u betonu i to sa istom količinom materijala. Kao i kod egipatskih piramida, ulaz u grobnicu je prvobitno bio zazidan, ali je Papa Aleksandar VII u 17. veku otvorio ulaz sa idejom da grobnicu pretvori u crkvu, do čega nije došlo. Danas je grobnica otvorena za turističke posete.

Najbrže izgrađena piramida

Izgradnja piramide je trajala samo 330 dana, možda i kraće. Gaj Cestije u svom testamentu izrazito naložio da njegovi naslednici treba da sagrade nadgrobni spomenik baš u tom vremenskom roku, u protivnom ne bi nasledili njegovo veliko bogatstvo. Ova naredba – opus absolutum ex testamento diebus CCCXXX, arbitratu (L.) Ponti P. f. Cla (udia tribu), Melae heredis et Pothi l(iberti) –  isklesana je na ističnoj strani piramide. Drugi delovi ovog neobičnog testamenta isklesani su na drugim objektima, statuama i stubovima, koji su bili deo grobnice i koji su sada razrušeni ili ukradeni.

Na postolju statue preminulog, koja se nalazila pored vrata grobnice, piše i da je Gaj Cestije želeo da bude sahranjen sa predmetima od vrednosti kao što se to radilo u Egiptu. Međutim, tadašnji zakon, koji je zabranjivao ostavljanje vrednosti u grobnicama, mu to nije dozovolio. Umesto toga, njegovi naslednici su prodali Cestijeve orijentalne tkanine protkane zlatom i od prihoda sagradili statue.

Ostale piramide u Rimu

Prisustvo nadgrobnog spomenika u obliku egipatske piramide u Rimu je verovatno posledica osvajanja Egipta i njegovog pripojavanja Rimskom carstvu 30. godine pre Hrista, pri čemu je raskošna kultura ove nove provincije dušla „u modu“. Postoje dokazi da su za vreme Avgustove ere postojale još 3 piramide, koje su tokom vekova opljačkane, razrušene ili uklonjene. Cestijeva piramida se održala zbog toga što je u vreme vladavine Aurelijana u 3. veku bila deo odmbrabenih zidina grada i funkcionisala kao utvrđeni toranj.

Cestijeva piramida je poslednji put rekonstruisana 2015. godine, a troškove od oko 2 miliona evra je u potpunosti finansirao japanski biznismen Juzo Jagi. Rekonstrukcija je trajala 327 dana, skoro isto koliko i njena konstrukcija.

Radno vreme, ulaznice, turističke informacije

Obilazak piramide je moguć samo uz vodiča i uz prethodnu rezervaciju na broj telefona 0639967700 (9:00 – 13:00 h i 14:00 – 17:00 h radnim danima, subotom 9:00 – 14:00 h) ovlašćenog organizatora Coopculture. Pramida je otvorena 1. i 3. subote u mesecu za individualne i grupne posete, a svake 2. i 4. subote je moguć obilazak samo u kombinaciji sa obilaskom Muzjea Via Ostiense. Cena ulaznice je 5,50 € na biletarnici, 7,50 € ako se kupi onlajn. Dozvoljen je obilazak grupama od maksimalno 20 osoba.

Metro: Linija B, stanica Piramide

Piramida Cestija – galerija fotografija

Piramida Cestija na mapi


Izvori:
Piramide di Caio Cestio – Beni culturali
Piramide di Caio Cestio – Romano Impero
Piramide di Caio Cestio – Wikipedia
Restyling da 2 milioni, la Piramide Cestia torna bianca come duemila anni fa


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Dopalo vam se ovo što ste pročitali? Želite da budete uvek u toku sa dešavanjima u Rimu? Pratite Vodič kroz Rim na Fejsbuku


Ostavite odgovor