Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Pravila za ulazak u Italiju iz zemalja u regionu

Sva pravila za turiste koji posećuju Italiju iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja iz regiona, od 1. juna 2022 se ukidaju, uključujući i kovid propusnicu (Green Pass) kao i Digitalni obrazac za praćenje putnika – Digital Passenger Locator Form (DPLF) u digitalnom ili štampanom obliku.

Kretanje u i iz Republike San Marino i državu Vatikan ne podleže ograničenjima.


U slučaju da dolazite iz zemlje koja podleže viznom režimu, dužni ste da imate i odgovarajuću vizu.
 

Green Pass (kovid propusnica), pravila od 1. juna 2022.

Od 1. maja u Italiji više neće biti potreban Green Pass (kovid propusnica) ni na otvorenom ni na zatvorenom. Dakle, biće moguće ići bez ikakve propusnice u muzeje i druga mesta kulture, ali i barove i restorane, avione, vozove, trajekte i međuregionalne autobuse, kao i stadione, pozorišne predstave i koncerte.
 
Izuzetak će biti bolnice i domovi za stara lica, gde će do kraja godine biti potreban Super Green Pass (koji se dobija na 3 načina: sa 3 doze vakcine; sa 2 doze vakcine i preležanim kovidom; sa potvrdom o preležanom kovidu koji nije stariji od 6 meseci), kao i obavezno nošenje maski.
 
Nošenje maski će biti obavezno do 15. juna samo na nekim mestima: u svim lokalnim i nacionalnim prevoznim sredstvima – od autobusa do metroa, od regionalnih vozova do brzih vozova i aviona; na poslu u svim preduzećima i firmama, kako javnim tako i privatnim.
 
PS: Ako imate bilo kakvo pitanje, postavite ga u grupi Moj vodič kroz Rim, kako bi i drugi imali koristi od dobijenih odgovora (iz istog razloga nismo u mogućnosti da odgovaramo na privatne poruke).

PAŽNJA!

Za ulaz u Vatikanski muzej više nije neophodan GREEN PASS!

Od 1. juna 2022. ulazak u Vatikanske muzeje i sve povezane objekte biće moguć bez kovid propusnice (Green Pass ili ekvivalentni sertifikat za zemlje koje nisu članice EU).


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.
Nije lepo kopirati tuđe tekstove!