Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Pravila za ulazak u Italiju iz zemalja u regionu

Nova pravila za turiste koji posećuju Italiju iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja iz regiona:

  1. Digitalni obrazac za praćenje putnika – Digital Passenger Locator Form (DPLF) u digitalnom ili štampanom obliku (https://app.euplf.eu/#/)
  2. Jedan od ova 4 dokumenta:
    a) potvrda o vakcinaciji ili druge potvrde o vakcinaciji koje su priznate u Italiji (za Srbiju: https://ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/sr/ambasciata/news/dall-ambasciata/2021/11/equivalenza-di-vaccini-anti-sars.html)
    b) potvrda o preležanom kovidu
    c) negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata pri ulasku u Italiju
    d) negativan antigenski test koji nije stariji od 48 sati pri ulasku u Italiju.
U slučaju neposedovanja nijedne potvrde iz tačke 2), moguće je ući u Italiju, ali se primenjuje mera karantina u trajanju od 5 dana, uz obavezu da se po završetku tog perioda uradi PCR ili antigenski test.

Kretanje u i iz Republike San Marino i državu Vatikan ne podleže ograničenjima.

Pre nego što se odlučite na putovanje u Italiju, popunite upitnik koji se nalazi na zvaničnom sajtu o sigurnom putvanju u Italiju: https://infocovid.viaggiaresicuri.it/returningtoitaly.html
Navedena pravila se odnose samo na anti-kovid mere. U slučaju da dolazite iz zemlje koja podleže viznom režimu, dužni ste da imate i odgovarajuću vizu.
 

Green Pass (kovid propusnica), pravila od 1. maja 2022.

Od 1. maja u Italiji više neće biti potreban Green Pass (kovid propusnica) ni na otvorenom ni na zatvorenom. Dakle, biće moguće ići bez ikakve propusnice u muzeje i druga mesta kulture, ali i barove i restorane, avione, vozove, trajekte i međuregionalne autobuse, kao i stadione, pozorišne predstave i koncerte.
 
Izuzetak će biti bolnice i domovi za stara lica, gde će do kraja godine biti potreban Super Green Pass (koji se dobija na 3 načia: sa 3 doze vakcine; sa 2 doze vakcine i preležanim kovidom; sa potvrdom o preležanom kovidu koji nije stariji od 6 meseci), kao i obavezno nošenje maski.
 
Nošenje maski će biti obavezno do kraja maja samo na nekim mestima: u svim lokalnim i nacionalnim prevoznim sredstvima – od autobusa do metroa, od regionalnih vozova do brzih vozova i aviona; na poslu u svim preduzećima i firmama, kako javnim tako i privatnim.
 
PS: Ako imate bilo kakvo pitanje, postavite ga u grupi Moj vodič kroz Rim, kako bi i drugi imali koristi od dobijenih odgovora (iz istog razloga nismo u mogućnosti da odgovaramo na privatne poruke).
 

Kako da proverite da li su vam kovid propusnice i ekvivalentni sertifikati važeći u Italiji?

Preuzmite aplikaciju VerificaC19 za vaš mobilni uređaj. 
Androidhttps://play.google.com/store/apps/details?id=it.ministerodellasalute.verificaC19

 

PAŽNJA!

Za ulaz u Vatikanski muzej, do daljnjeg, je neophodan GREEN PASS!

Od 1. aprila 2022. ulazak u Vatikanske muzeje i sve povezane objekte biće moguć samo uz posedovanje kovid propusnice (Green Pass ili ekvivalentni sertifikat za zemlje koje nisu članice EU). Pod terminom Green Pass se podrazumeva sertifikat koji može da se proveri putem posebne aplikacije i kojim se potvrđuje vakcinacija ili oporavak od kovida, ili negativan brzi molekularni ili antigenski test (rok važenja 48 sati za brzi test i 72 sata za molekularni). Ekvivalentni sertifikati za zemlje koje nisu članice EU mogu biti samo potvrde o vakcinaciji koje izdaju nadležni strani nacionalnog zdravstvenog sistema, pod uslovom da je vakcina odobrena od strane Evropske agencije za lekove (EMA) ili priznata kao važeća od strane Državne zdravstvene administracije Vatikana. Ovi sertifikati moraju da sadrže sledeće podatke: identifikacione podatke nosioca (ime, prezime, datum rođenja); podatke koji se odnose na vakcinu (naziv i serija); datum vakcinacije; oznaka države i zdravstvene uprave koja je izdala potvrdu. Ovi sertifikati moraju biti na bar jednom od sledećih jezika: italijanski, engleski, francuski, španski, nemački. Drugi tipovi sertifikata nisu dozvoljeni. Osim pokazivanja sertifikata u digitalnom ili papirnom formatu, osoblje zaduženo za proveru može da traži i lični dokument, radi provere važnosti sertifikata. Svaki posetilac će biti podvrgnut kontroli telesne temperature.


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.