Najbogatiji vodič kroz Rim u regionu

Kineska Nova godina 2018 u Rimu – proslava u centru grada koju ne treba da propustite

Vreme čitanja: 2 minuta

Kineska Nova godina u Rimu
Kineska Nova godina u Rimu (foto: Vodič kroz Rim) 

Ostalo je još samo nekoliko dana do kineske Nove godine i širom grada su u toku pripreme za početak nove godine koja je ove godine u znaku Psa.

Kineska Nova godina,  poznata i kao Prolećni festival (jer označava početak novog godišnjeg doba) ili Nova lunarna godina, je tradicionalna kineska proslava koja se slavi prvog dana prvog meseca kineskog kalendara: ovaj datum najčešće pada između 2. i 3. novog meseca posle zimskog solsticija (obično između 21. januara i 20. februara). Proslava nove godina traje 2 nedelje i uglavnom se obavlja u krugu porodice: svi članovi se okupljaju oko bogate trpeze  na kojima „caruju“ tipična kineska jela od ribe ili piletine, ali i ravioli koji, po tradiciji, oblikom podsećaju na zlatne poluge.

Proslave na bazi vatrometa i plesa se održavaju širom Kine ali kineskim četvrtima širom sveta. U Rimu se ova živopisna proslava odvija u centru grada.

Program proslave kineske Nove 2018. godine u Rimu

18. februar 2018:

13.00 – 16.00 – Na trgu Piazza Vittorio Emanuele II, u srcu kvarta Eskuilino, kineska zajednica Rima organizuje proslavu kineske Novu godine. Na programu je, pored već poznatog plesa kostimiranog lava,  predstava sa tradicionalnim pesmama i plesovima u kojima će nastupiti članovi kineske zajednice, odrasli i deca. Biće postavljeni i štandovi na kojima će se održavati različite zabavne aktivnosti, od kreiranja umetničkih predmeta, preko kuvanja do kursa kaligrafije i još mnogo toga.

Fotografije sa proslave kineske Nove godine u Rimu


Izvor:
Capodanno Cinese 2018: Anno del Cane, i festeggiamenti a Piazza Vittorio

Povezano

Komentari

Komentari

Dopalo vam se ovo što ste pročitali? Želite da budete uvek u toku sa dešavanjima u Rimu? Pratite Vodič kroz Rim na Fejsbuku


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *