Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Kineska Nova godina u Rimu – proslava u centru grada koju ne treba da propustite

Kineska Nova godina u Rimu
Kineska Nova godina u Rimu (foto: Vodič kroz Rim) 

Ostalo je još samo nekoliko dana do kineske Nove godine i širom grada su u toku pripreme za početak nove godine koja je ove godine u znaku Svinje.

Kineska Nova godina,  poznata i kao Prolećni festival (jer označava početak novog godišnjeg doba) ili Nova lunarna godina, je tradicionalna kineska proslava koja se slavi prvog dana prvog meseca kineskog kalendara: ovaj datum najčešće pada između 2. i 3. novog meseca posle zimskog solsticija (obično između 21. januara i 20. februara). Proslava nove godina traje 2 nedelje i uglavnom se obavlja u krugu porodice: svi članovi se okupljaju oko bogate trpeze  na kojima „caruju“ tipična kineska jela od ribe ili piletine, ali i ravioli koji, po tradiciji, oblikom podsećaju na zlatne poluge.

Proslave na bazi vatrometa i plesa se održavaju širom Kine ali kineskim četvrtima širom sveta. U Rimu se ova živopisna proslava odvija u centru grada.

Program proslave kineske Nove 2019. godine u Rimu

2 – 10. februar 2019:

Nova kineska godina počinje 5. februara 2019. Biće tradicionalno proslavljena na trgu Piazza Vittorio Emanuele II, u srcu kvarta Eskuilino, odnosno četvrti kineske zajednice Rima. Na programu su spektakli i tradicionalni plesovi u kojima će nastupiti članovi kineske zajednice, odrasli i deca. Biće postavljeni i štandovi na kojima će se održavati različite zabavne aktivnosti, od kreiranja umetničkih predmeta, preko kuvanja do kursa kaligrafije i još mnogo toga.

U obeležavanju kineske Nove godine u Rimu učestvovaće na simboličan način i ekskluzivne prodavnice u ulici Via dei Condotti koje će izložiti radove kineskog vajara Liu Bolina.

Fotografije sa proslave kineske Nove godine u Rimu

[envira-gallery id=“607″]


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Ostavite odgovor

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!